تاریخ: ۲۰ تير ۱۴۰۱ ، ساعت ۰۲:۴۸
بازدید: ۱۶۹
کد خبر: ۲۶۶۹۰۱
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

معادن صنعتی مغفول در گلستان | استخراج معادن نصف ظرفیت اسمی

معادن صنعتی مغفول در گلستان | استخراج معادن نصف ظرفیت اسمی
‌می‌متالز - گلستان باوجود برخورداری از ۶۲ معدن هنوز نتوانسته به افزایش درآمد سرانه، خودکفایی صنعتی و ایجاد اشتغال مولد برسد، کارشناسان معتقدند بروکراسی اداری و سختگیری در صدور مجوز عامل این عقب ماندگی است.

به گزارش می‌متالز، معادن سرمایه خفته‌ای هستند که کم توجهی به آن باعث شده تا آنگونه که باید نتواند نقش خود را در حوزه درآمدزایی ایفا کنند. سرمایه گذاری پایین در بخش معدن و عدم بهره گیری از ظرفیت‌های این حوزه باعث مفغول ماندن این صنعت درآمدزا در استان شده است.

بر اساس آمار‌های موجود ۶۲ معدن استان گلستان دارای پروانه بهره برداری است که از این تعداد فقط ۳۵ فقره معدن فعال بوده و میزان برداشت آن هم حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزارتن ماده معدنی است درحالیکه به گفته کارشناسان بازدهی معادن استان می‌تواند بالاتراز این رقم باشد.

به باور متخصصان، تحقیق، توسعه و سرمایه گذاری در خرید ماشین آلات جدید معدنی از عوامل عمده افزایش بهره وری و بهبود وضعیت اقتصادی معادن است، موضوعی که گلستان به رغم برخورداری از موهبت‌های خدادادی معدنی از آن برخوردار نیست.

تحقیق، توسعه و سرمایه گذاری در خرید ماشین آلات جدید معدنی از عوامل عمده افزایش بهره وری و بهبود وضعیت اقتصادی معادن است

با این حال فعالان حوزه معدن معتقدند، بخش معادن و صنایع معدنی گلستان به طور بالقوه ظرفیت آن را دارد که در بلندمدت به عنوان صنعتی پیشرو با درآمدزایی مناسبی، در بهبود شرایط اقتصادی و تراز تجاری استان نقشی مهم داشته باشد. بر این اساس «علی علمشاهی» رئیس خانه معدن گلستان در گفتگویی برایمان از فراز و نشیب‌های حوزه معدن و چالش‌های پیش روی این صنعت می‌گوید.

معادن صنعتی مغفول در گلستان | استخراج معادن نصف ظرفیت اسمی

ظرفیت معادن موجود در گلستان را بگوئید

در استان گلستان برای ۶۲ معدن پروانه بهره برداری صادر شده که از این میزان ۳۵ فقره معدن فعال و مابقی به صورت غیرفعال هستند. میزان استخراج اسمی معادن دو میلیون و ۹۰۳ هزارو ۵۹۰ تن در سال است، اما میزان استخراج واقعی معادن در سال گذشته یک میلیون و ۵۸۵ هزار و ۱۳۲ تن بوده است میزان تولید سال ۱۴۰۰ استان هم در مجموع از ۶۳ فقره معدن یک میلیارد و ۵۸۵ میلیون و ۱۳۲ تن بوده است همچنین مجوز‌های برداشت از معادن شن، ماسه و خاک رس هم ۸۵۰ هزار مترمکعب است.

 تجهیزات و ماشین آلات موجود در معادن از کیفیت لازم برخوردار است؟

توسعه و سرمایه گذاری در تأمین ماشین آلات جدید معدنی از عوامل عمده افزایش بهره وری و بهبود وضعیت اقتصادی در معادن است. با این حال اکثر ماشین آلات معدنی مخصوص در معادن زغال سنگ دچار فرسودگی شده و نیاز به بازسازی و جایگزینی ماشین آلات جدید دارند. کمپرسور، فن‌های تهویه معادن زمینی، ماشین آلات بیل مکانیکی و لودر کامیون نیاز به تجهیز و به روز رسانی دارند.

صنایع جانبی برای محصولات استخراج شده در استان وجود دارد؟

صنایع جانبی برای ماده معدنی زغال سنگ که مربوط به واحد زغالشویی و واحد مکانیزه است در استان سمنان فرآوری می‌شود، اما در خصوص صنایع جانبی مواد معادن معدنی یُد و صدف استان تجهیزات لازم برای فرآوری وجود دارد.

چالش‌ها در بخش معادن در گلستان؟

گلستان یکی از استان‌هایی با زمینه کشاورزی و قطب صنعتی دربخش کشاورزی محسوب می‌شود لذا معدنکاری و فعالیت معدنی وابستگی به حوزه کشاورزی و بالطبع منابع طبیعی و محیط زیست است. در نتیجه برای فعالیت معدنی و اخذ مجوز نیاز به هماهنگی بین دستگاه‌های اجرایی برای تغییر کاربری اراضی است. در سازمان صمت هم به لحاظ قانونی پس از صدور استعلام از این دستگاه ها، روند بسیار طولانی برای اخذ مجوز سپری می‌شود و چنانچه در پروسه دریافت مجوز یکی از دستگاه‌ها مخالفت کند، این روند متوقف شده و سرمایه‌گذار در بسیاری از موارد از فعالیت معدنی انصراف می‌دهد.

از دیگر چالش‌های این حوزه می‌توان به هزینه بالای تغییر کاربری اراضی اشاره کرد، زیرا باعث افزایش قیمت تمام شده مواد معدنی می‌شود و در فرآیند تولید روی قیمت نهایی محصول اثر می‌گذارد. محدود کردن عمق فعالیت معدنکاران در زمین‌های مستعد معدنی از دیگر مشکلات این حوزه است که باعث ایجاد زمینه‌های تخلف می‌شود.

اما در تمامی موارد تخلف، پرونده‌های قضایی تشکیل و سیر مراحل اداری قضایی وقت زیادی را برای متقاضی و دستگاه‌های اجرایی و نظارتی به خود اختصاص می‌دهد این در صورتی است که می‌توان در ابتدای دریافت مجوز با اخذ طرح کارشناسی به منظور برداشت در عمق متقاضی را به سمت فعالیت قانونی سوق داد و این کار باعث استفاده بهتر و بهره وری بالاتر از ظرفیت موجود معدن می‌شود.

برنامه توسعه در حوزه معادن استان گلستان چگونه است؟

توسعه معادن یُد با توجه به وجود ذخایر منحصر به فرد و وجود ۱۱ فقره پروانه اکتشاف و گواهینامه اکتشاف و همچنین وجود سایر عناصر مانند منیزیم در دستور کار است. همچنین مزایده و واگذاری چندین محدوده راکد معدن زغال سنگ برای توسعه در این بخش در حال انجام است. با توجه میزان استخراج واقعی معادن زغال و همچنین ذخیره بالا این ماده معدنی، رشد مناسبی در آینده خواهیم داشت.

گلستان یکی از استان‌هایی با زمینه کشاورزی و قطب صنعتی دربخش کشاورزی محسوب می‌شود لذا معدنکاری و فعالیت معدنی وابستگی به حوزه کشاورزی و بالطبع منابع طبیعی و محیط زیست است

برای توسعه معادن صدف برنامه هایی، چون اجرای طرح‌های تحقیقاتی و مطالعاتی جهت تعیین سایر کاربرد‌های صدف در مقیاس پایلوت، فعال سازی معادن غیرفعال و واگذاری از طریق مزایده، برنامه ریزی برای جایگزینی معادن کوهی به جای معادن زمینی کشاورزی و رودخانه در نظر گرفته شده است همچنین به منظور تامین ذخیره برای سال‌های آینده و مصرف در پروژه‌های عمرانی، می‌توان از معادن صدف به عنوان منابع در راه سازی استفاده کرد.

گذشته از همه این موارد گلستان افزون بر بهرمندی از ظرفیت‌های منحصر به فرد در بخش‌های زراعت، منابع طبیعی و شیلاتی از مخازن معدنی با ارزشی برخوردار است که توسعه در این حوزه اقتصادی نیازمند حمایت همه جانبه از سوی مسوولین را می‌طلبد با توجه به اینکه معادن تامین‌کننده مواداولیه موردنیاز بسیاری از صنایع هستند، استفاده از ظرفیت‌های بالقوه در این حوزه می‌تواند سهم قابل توجهی در کاهش بیکاری، فقر و ایجاد فرصت‌های شغلی داشته باشد.

از آنجا که رسیدن به هر هدفی نیازمند وجود نقشه راه و یک راهکار مشخص است، توسعه و پیشرفت در بخش معدن می‌تواند با عملی شدن نقشه راه معدن رخ بدهد. لازم به ذکر است که ترسیم درست نقشه راه مهم است تا این بخش به بیراهه نرود.

منبع: تحلیل بازار

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت